mandag den 13. december 2010

13. December - Lucia Dag

Idag er det 13. december, og det er idag det er Lucia dag.

Lucia var en helgeninde, (ca. 283-304) der skal have lidt martyrdøden i Syrakus under Diocletians forfølgelse. Helgendag 13. december. Lucia er i ældgammel svensk folketradition blevet fejret bl.a. med gilder Lucia-nat som indledning til julen; nu mest med Lucia-optog, hvor en såkaldt Lucia-brud, hvidklædt og med krans af levende lys om håret, fulgt af sine terner med lys i hånden, besøger hospitaler o. lign.Netop Lucienat eller "lussenatten" var årets længste, indtil Danmark og Sverige gik over til den gregorianske kalender i hhv. 1700 og 1753. Før den tid var solhverv fixeret til den 13 december - altså Lucienat, der således blev årets længste. Dette satte sig spor i forskellige talemåder mm, så som at "Efter Lucienat forlænges dagen med et hanefjed" eller at "Lussenatten er så lang, at koen bider tre gange af sult i lænken, inden den er omme" etc.
Lucienat blev næppe valgt som "solhvervsdag" helt tilfældigt. Navnet Lucia sattes i forbindelse med "lux" latin for lys. Hendes dag blev således en passende dag at lade de lyse timer forlænges på.Skikken har siden 1950 bredt sig til det øvrige Norden. Vi har fået en tradition, som virkelig vækker glæde og begejstring der, hvor den overhovedet praktiseres, og det vil sige på skoler, på alderdomshjem og på hospitaler. Ind i danske hjem er Lucia aldrig kommet.
Men selvom det er luciadag idag, skal i ikke snydes for lidt stemningsbilleder fra vores juletræstur. Det var virkelig koldt og blæsende, men en god tur ;)2 kommentarer:

 1. Smukke billeder. I ser ud til at have fundet et flot træ.
  Vi var ikke så heldige i år, vi har fået det mindste træ nogensinde ! Og det var en ekstrem kold tur ! Så øv-dag.
  Fin Lucia historie. Tak for den.
  God Luciadag til dig.

  SvarSlet
 2. Tak for historien ! Rigtig gode billeder, lige til at scrappe til barnets bog ?

  SvarSlet